EKSPEDISI
 • Menikmati alam semula jadi jauh dari hiruk pikuk kota tentunya menjadi keinginan sesiapa sahaja lebih-lebih lagi mereka yang saban hari menjadi penghuni tetap 'hutan batu'.
 • Untuk melancong ke negara orang denagn bajet yang rendah perlu persiapan yang rapi dan kena pandai hadap segala situasi. Seorang gadis yang merupakan pelajar UTHM, Izyan Afiqah Abu Bakar, 24, telah bercuti ke Boracay, Manila dan Baguio dengan bajet RM838 sahaja.
 • Sebut sahaja Selangor Darul Ehsan terdapat pelbagai tempat menarik boleh dikunjungi terutama untuk membeli belah kerana negeri ini seperti tempat pusat perlabuhan yang mempunyai pelbagai jenama dan tempat yang menarik. Tetapi apabila sebut untuk bercuti dan beriadah di sini mungkin segelintir dari kamu tidak tahu apa yang boleh dilakukan di Selangor.
 • Gunung Fuji merupakan gunung tertinggi di Jepun dan terletak di barat daya Tokyo. Pada ketinggian 3,776 meter, ia tidaklah setinggi Gunung Kinabalu ( 4,095 meter), tetapi tetap mempunyai cabaran yang tersendiri. Puncak Gunung Fuji senantiasa diliputi salji kecuali pada dua bulan ketika musim panas. Oleh itu, musim rasmi pendakian hanya dimulakan pada 1 Julai dan berakhir pada 31 Ogos setiap tahun.
 • Bagi yang tidak biasa dengan situasi perjalanan jauh, perasaan kurang selesa seperti mual, perut kurang selesa dan pening kepala sering menjadi halangan untuk bercuti jauh. Jangan dibiar masalah ini kerana sampai bila anda hanya bercuti di lokasi berdekatan!
 • Jika anda merancang untuk menjadi pelarian sementara dan gemar gaya hidup pantas, bebas dan ringkas, aktiviti berkhemah menawarkan kegiatan luar yang sederhana dan menyeronokkan. Namun, beberapa tip perlu diikuti supaya perkhemahan anda lebih selamat!
 • Ada yang gemar melakukan pengembaraan solo dengan alasan mahu berdikari dan menimba pengalaman di tempat orang.
 • Kembara Korea SSP BSN 2014 dengan kerjasama agensi pelancongan Lintas Travel membawa 96 pemenang cabutan Sijil Simpanan Premium, Bank Simpanan Nasional menjejakkan kaki di bumi Winter Sonata.
 • Sebut saja KLCC, ramai yang membayangkan bangunan tertinggi di dunia bermula tahun 1998 hingga 2004 ini terdiri daripada lokasi untuk membeli-belah dan ‘port’ lepak manusia urban. Jika ada yang bertanyakan tentang keistimewaan menara kebanggaan rakyat Malaysia ini, entri ini mungkin boleh membantu.
 • Jika anda merancang untuk mengembara ke Hanoi, Vietnam buat pertama kali seperti rakan Libur ini, perkara pertama yang bermain di minda adalah untuk melihat keindahan semula jadi yang terdapat di bandar kedua terbesar selepas Ho Chi Minh ini. Pengembaraan Nur Bazilah ini mungkin boleh membantu perjalanan anda jika ke Hanoi nanti.
 • Berlangsung 26 April yang lepas, Tourism Selangor Sdn Bhd kembali mengadakan aktiviti TS DAY OUT di mana ia memang terkenal dengan program mencabar kecekalan peserta. Kali ini, Paradise Valley di Bukit Broga, Semenyih dipilih sebagai lokasi untuk menilai tahap adrenalin peserta termasuk media.
 • Sesiapa saja pasti menyukai pantai. Maklum sajalah, pantai merupakan lokasi yang paling indah dan sesuai untuk mendapatkan ketenangan. Namun, perlu diingat tidak semua pantai yang berair biru dan berpasir putih selamat untuk disinggah. Kenapa? Lihat lima pantai yang tidak patut menjadi tempat bermandi-manda!
 • Menyedari hutan bakau kini diancam kemusnahan dan kepupusan akibat fenomena semula jadi dan aktiviti manusia, satu program 'Kelestarian Pemuliharaan Hutan Paya Bakau Pencetus kemandarian Hidupan Liar Pesisir Tanjung Piai' di Taman Negara Tanjung Piai telah diadakan.
 • Sudah menjadi kebiasaan masyarakat Cina untuk meraikan sambutan Tahun Baru Cina dengan hidangan yang enak bersama keluarga. Hotel Grand BlueWave sendiri tidak mahu ketinggalan menyediakan menu masakan cina dengan cara lebih halal supaya boleh dinikmati oleh semua masyarakat.
 • Ia bukan satu gurauan tetapi penulis sendiri pernah mengalaminya apabila penerbangan malam telah dibatal dan ditukar ke esok pagi hari. Mahu tidak mahu, bermalam di lapangan terbang bukan perkara luar biasa. Bertenang... Tidur di lapangan terbang pun selamat dan menarik juga jika anda mengikuti tip-tip ini.
 • Biarpun sudah banyak kali naik kapal terbang, tetapi percayalah bahawa setiap kali bercuti pasti ramai antara kita tertanya-tanya sama ada barang yang dibawa dan dibeli boleh di bawa bersama naik pesawat atau sebaliknya.
 • Pernahkah anda terfikir untuk membawa kit pertolongan cemas ketika bercuti? Sekadar membawa minyak angin dan panadol di dalam beg kecil tidaklah memadai kerana setiap destinasi yang dituju berbeza situasi dan maklumlah berada di tempat orang belum tentu medatangkan keserasian. Apa yang patut ada di dalam kit pertolongan cemas anda?
 • Agenda memancing boleh juga dijadikan rancangan untuk percutian yang lebih memuaskan. Sesekali bercuti dengan menguji kesabaran menanti pancingan ikan, tentu lebih menarik. Berikut beberapa lokasi percutian untuk yang gemar aktiviti memancing.
 • Bagi anda yang sudah biasa menukar mata wangasing pasti tidak berdepan dengan sebarang masalah. Bagi anda yang pertama kali melancong ke luar negara, pasti berlaku kekeliruan bila bab tukar wang ini.
 • Perkara terbaik untuk mendapatkan percutian impian adalah dengan mengetahui jenis pengalaman yang anda dambakan. Sebelum anda mula menempah tiket, berbincanglah bersama teman atau beberapa ejen pelancongan untuk mengetahui destinasi-destinasi yang sesuai dengan bajet anda. Jika anda sudah mempunyai lokasi, ikuti tip ini untuk membantu anda bercuti dengan bajet yang ada.
 • Bayangkan perlu berada dalam pesawat berjam-jam lamanya, sedangkan destinasi impian sedang memanggil-manggil. Kalau boleh hendak sahaja kita melompat turun dari pesawat dan sudah berada di tepi pantai, atau sedang menggumpal-gumpal salji di tangan. Perkara ini boleh dialami sesiapa sahaja terutama untuk perjalanan jauh. Ia boleh diatasi dengan beberapa tip berikut. Amaran: Anda mungkin tidak mahu tinggalkan pesawat selepas ini.
 • Tinggal beberapa hari lagi kita bakal menyambut bulan puasa. Sudah pasti ada ramai yang memilih bulan ramadan sebagai bulan untuk terus mengembara. Bagi mereka yang ingin mengembara ke negara-negara luar yang juga mempunyai populasi rakyat beragama Islam tinggi seperti di Indonesia, Egypt, Arab, Turki dan Morocco, ada beberapa panduan yang mesti diikuti. Mengembara di bulan ramadan pasti sedikit berbeza dan ini yang anda perlu tahu.
 • Percutian anda mungkin kurang menyeronokkan apabila tidak mempunyai kenderaan untuk bersiar-siar. Ada beberapa panduan penting sebelum anda mengambil keputusan untuk mendapatkan perkhidmatan kereta sewa ini demi keselamatan dan keselesaan. Paling penting, ia juga untuk mengelakkan kita 'patah kaki' kerana tiada kenderaan awam untuk bergerak dan bengkak kaki kerana berjalan terlalu banyak.
 • Lupakan pulau mahupun pantai yang menjanjikan anda pasir putih dan pelbagai aktiviti sukan air yang menyeronokkan. Lokasi-lokasi seperti itu sudah terlalu biasa. Jadi buat anda yang tercari-cari lokasi lain dari yang lain, Libur mengajak anda menikmati suasana baru yang pastinya meninggalkan sejuta kenangan dan membuatkan kita berkata ‘ada berani?’
 • Jika anda sudah cukup bosan bergambar secara berdiri tegak dan pose tangan bentuk ‘peace’ di hadapan bangunan bersejarah atau lokasi-lokasi menarik yang anda kunjungi, apa kata tukar cara anda bergambar dengan sedikit aksi lebih gila. Sebenarnya cara ini bukanlah baru di negara-negara luar, namun orang kita sahaja yang tidak berani mencuba. Mungkin ada yang beranggapan ia satu aksi yang tidak masuk akal, tetapi aksi sebegini lebih mudah dijadikan kenangan. Atau anda pasti terkenang-kenang.
 • Keunggulan destinasi di sempadan Asia dan Eropah. Gabungan pelbagai budaya, rupa dan cara hidup. Ikuti pengalaman unik dilalui wartawan foto Samsul Said ketika meneroka keindahan destinasi ‘tersembunyi’ di China iaitu Xinjiang.
 • Royal Pahang Billfish International Challenge 2012 kembali tarik para peminat ikan berparuh ke Jeti Pantai Bernas, Kuala Rompin.
 • Nama yang pelik seperti Kuih Tahi Itik, Badak Berendam, Abang Balik Gelisah, Lompat Tikam, Lidah Buaya, Akok, Tepung Sunai, Kuih Nekbat, dan macam-macam nama lagi membuatkan hati tertawa sendiri. Namun, di sebalik nama yang pelik itu, terselit seribu satu kenikmatan rasa.
 • Krabi Resort adalah satu-satunya resort di Ao Nang yang mempunyai pantai peribadi.